Przepis na tarte.

Od jakiegoś czasu tarta jest jednym z najpopularniejszych dań zarówno na słodko jak i słono. Można ja podawać jako danie główne, przekąskę  oraz deser. W większości przypadków najważniejsze jest ciasto, to co damy jako farsz czy inaczej dodatek do tarty to rola drugoplanowa. Jeśli pierwszy raz robimy tarte i boimy się fiasku, postawmy na wyrazisty smak farszu, w razie potrzeby zneutralizuje on smak ciasta. Poniżej postaram się przedstawić prosty i szybki przepis na tarte z warzywami.

SKŁADNIKI na kruche ciasto:

– 200g maki pszennej

– 90 g masła

– jedno jajko

– 25 ml wody

-1/2 łyżeczki soli, jednak nie jest to koniecznością jeśli ktoś nie używa.

sxc.hu
sxc.hu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jak wcześniej zostało wspomniane najważniejsze w tarcie jest ciasto, dlatego tez musimy je dokładnie wyrobić.

Na początku mieszamy mąkę, jajko, wodę oraz masło. Opcjonalnie w tym kroku możemy dodać sól, ale nie jest to koniecznością.

Dokładnie zagniatamy ciasto, tak by nie było żadnych grudek. Najlepiej jeśli zrobi nam się jednolita ciągła masa, wtedy będziemy wiedzieć, że ciasto jest prawidłowo ugniecione.  Po zagnieceniu ciasto powinno być miękkie oraz elastyczne.

Następnym krokiem jest wałkowanie. Najczęściej robi się to na stolicy przy uprzednim posypaniu jej mąka. Jeśli nie mam stolnicy możemy użyć do tego folii lub papieru do pieczenia. Dzięki tym zabiegom ciasto nie będzie się kleić.

Po odpowiednim rozwałkowaniu (grubość ciasta zależy od naszych preferencji, ale nie powinno być ono za grube ani też zbyt cienki ok. 1,5cm będzie ok) przenosimy ciasto do odpowiedniej blaszki.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego pieca w temperaturze 200C.

Dodatkowo możemy na siato położyć papier do pieczenia, a na nim np. fasole lub groch. Dzięki tego będziemy mieć pewność, że ciasto nam nie urośnie.

Po upieczeniu ciasta dodajemy na wierz nasz farsz. Może to być wcześniej zrobiony szpinak z serem mozzarella i czosnkiem lub pokrojona cebula, groszek i jajka. Jeśli w naszym farszu jest ser możemy całość włożyć jeszcze na 3-5 minut do piekarnika żeby podgrzać trochę farsz, a ser trochę rozpuścił.

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *