Co nowego w świecie diet?

Moda na dietę bezglutenową, bezlaktozową, bezjajeczną zapanowała na całego. Taki fenomen da się zaobserwować nie tylko w większych miastach, ale także w małych mieścinach i na wsiach. Ludzie coraz częściej chcą odżywiać się lepiej, dbają o swoje ciało i traktują je z szacunkiem. Przez nieustannie powiększającą się liczbę chorób cywilizacyjnych zmiana trybu życia, w tym diety, wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Dobrze dobrany sposób żywienia, bogaty w wartości odżywcze i mikroelementy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca i układu oddechowego. Racjonalna dieta to mniejsze prawdopodobieństwo depresji i nerwicy – które także stały się już schorzeniami masowymi.

W sklepach spożywczych, knajpach i piekarniach żywność bezglutenowa jest tak samo powszechna jak ta gluten zawierająca. Przechadzając się po mieście z pewnością każdy z nas dostrzega szyldy informujące o produktach bezglutenowych dostępnych w asortymencie danego sklepiku czy restauracji. Już nikogo nie dziwi, że klient życzy sobie bezglutenową pastę, pizzę czy zapiekankę. Właściciele restauracji wyszli naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów i zapewnili oddzielne menu dla alergików, wegetarian i wegan. Zwiększa się świadomość wśród ludzi, że nie każdy musi jeść mięso czy białe pieczywo. Jesteśmy różni i co innego nam smakuje. Młodzi ludzie coraz częściej odchodzą od mięsa i nabiału, zastępując je produktami pochodzenia roślinnego, morskimi rybami lub owocami morza. Popularne stają się produkty pochodzące z różnych krajów świata, najczęściej te azjatyckie: glony, wodorosty, pasty, niespotykane u nas owoce i warzywa. Chętnie urozmaicamy swój jadłospis i próbujemy nowych, nieznanych w naszej szerokości geograficznej, rzeczy.

warzywa
warzywa

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *